Parket combineren met vloerverwarming

Vloerverwarming combineren met parket mogelijk?

vloerbekleding-vloerbedekking

Parket en vloerverwarming.


Niet elke houtsoort is geschikt om te combineren met vloerverwarming. Het is echter onterecht om te denken dat parket niet met vloerverwarming zou gecombineerd kunnen worden. Het vereist wel dat je rekening moet houden met een aantal bijkomende voorwaarden, maar combineren is meestal wel perfect mogelijk.

Er zal een bijkomende thermische weerstand zijn, door de kleine warmte-isolerende functie dat hout heeft. De warmteweerstand zal dus hoger zijn in vergelijking met bijvoorbeeld een tegelvloer. Het resultaat is dat de vloerverwarming minder efficiënt wordt.

Zachte parketsoorten vermijd je best wel in combinatie met vloerverwarming. Deze kunnen vervormen of scheurtjes vertonen. Het thermisch isolerend vermogen van de gebruikte houtsoort kan er ook voor zorgen dat het rendement van de vloerverwarming daalt: Je moet dus op zoek gaan naar een houtsoort voor je parketvloer die de warmte wel doorlaat.

Nerveuze houtsoorten (massief parket) kunnen dus best vermeden worden. Voorbeelden hiervan zijn beuk, esdoorn, essen, robinia. Hout met een onregelmatige draad of sterke draadafwijkingen worden ook niet aangeraden.

Vloerverwarming en een houten vloer, kan het best toegepast worden in gebouwen die goed geïsoleerd zijn. Het kan perfect dienen als basisverwarming in combinatie met convectoren voor piekverwarming.
Een zwevende parketvloer boven vloerverwarming wordt overigens niet direct aangeraden. Dit omwille van de optimale overdracht van warmte naar de binnenomgeving. Een gelijmde plaatsing biedt deze optimale warmteoverdracht het best aan.

Nagaan of het parket bovenop de vloerverwarming geplaatst kan worden.

parket boven vloerverwarming

In eerste instantie moet je nagaan of je systeem van vloerverwarming gecombineerd mag worden met een houten vloer. Een expert zal je hierin zeker kunnen verder helpen indien je zelf niet alles begrijpt wat op de technische fiche terug te vinden is.

De chape die over de verwarmingsbuizen wordt aangebracht moet toch zeker 3 centimeter dik zijn. De chape moet ook een week per centimeter kunnen drogen. De luchtvochtigheid mag maximaal 2.5% zijn bij cementgebonden dekvloeren.

Wanneer je parket wil plaatsen, dan moet deze acclimatiseren: de houten stroken moeten toch zeker 5 dagen in hun verpakking rusten op de plaats waar je ze zal plaatsen. Daarbij is het ook nodig om 48 uur voor de plaatsing de vloerverwarming uit te zetten en je dient er rekening mee te houden dat de de temperatuur niet mag zakken onder 18?Celsius.

Vermijd tapijten wanneer er gebruik wordt gemaakt van vloerverwarming. Het zal er voor zorgen dat de warmte moeilijker afgezet wordt en het rendement van de vloerverwarming zal hierdoor ook dalen.

Lees meer over parket: