Linoleum vloerbedekking onderhouden

Hoe moet je een linoleum vloer onderhouden?

vloerbekleding-vloerbedekking

Linoleum onderhouden.


linoleum onderhoudHet is op zich niet moeilijk om linoleum te onderhouden. Agressieve schoonmaakmiddelen moet je wel vermijden, omdat anders de lijnolie verwijderd wordt. Er zijn ook wel speciale schoonmaakmiddelen op de markt voor linoleum, die er voor zorgen dat het materiaal toch een beetje vettig blijft.

linoleum kuisenHet dagelijkse onderhoud kan gerust gebeuren door de vloer te stofzuigen, of door middel van een stofwisser. Nadien snel de vloer even dweilen en het werk zit er dan al op. Belangrijk is wel dat de vloer niet te lang nat blijft en dat je deze onmiddellijk droogt.

Linoleum is dus een duurzaam materiaal, het kent een lange levensduur en is dankzij de antistatische werking makkelijk om stofvrij te houden. Een behandeling met een speciaal onderhoudsproduct voor linoleum kan de levensduur ook verlengen. Een bijkomend voordeel van deze speciale producten is dat het linoleum ook zijn kleur langer zal blijven behouden.
Het is ook mogelijk om een coating aan te brengen. Deze herstelt en versterkt de toplaag van de linoleumvloer. Het is zelfs mogelijk om de vloer een hele andere kleur geven met een coating.

Tip: Giet nooit een emmer water uit op een linoleum vloer, want de kans is groot dat het onder de vloer terechtkomt.

Soorten types vlekken verwijderen.

  • Vetvlekken: met zilverpoets of meubelwas verwijderen.
  • Balpen vlek: met verdund bleekwater of tandpaste verwijderen.
  • Schoensmeervlek: met een beetje tandpasta wegschuren;
  • Verfvlek: insmeren met olie of boter en nadien weghalen met verwarmde terpentine. Kuis daarna zeker nog eens met een vochtige doek om alle overtollige resten te verwijderen en droog goed af.