Kurk als vloerbedekking

Voordelen en nadelen van een kurkvloer.

vloerbekleding-vloerbedekking

Voor- en nadelen van een kurkvloer.


Naast de goede thermische isolatie en de geluiddempende werking heeft een vloer van kurk nog een aantal voordelen. Doordat kurk een antistatische werking heeft zal de vloer geen stof aan trekken en door de beschermende laklaag zal vuil ook niet in de vloer dringen maar hier bovenop blijven liggen zodat schoonmaken erg eenvoudig wordt.
Doordat het vuil en het stof gemakkelijk verwijderd kunnen worden is een kurkvloer ook erg in trek bij mensen die last hebben van astma.

Er zijn ook nog een aantal nadelen ten aanzien van de kurkvloer. Zo moet de beschermende laklaag regelmatig vernieuwd worden, een inloop kan zichtbaar worden op druk belopen plekken en de vloer kan niet worden verhuisd omdat deze gelijmd zit aan de ondergrond.

Samenvatting: voordelen en nadelen kurkvloeren.

De voordelen.

Een kurkvloer straalt warmte uit, houdt deze ook vast zodat de warmte in het huis wordt gehouden, en voelt zeer aangenaam en natuurlijk; Het is milieuvriendelijk omdat het een volledig natuurlijk product is en omdat er geen bomen moeten neergehaald worden. Kurkvloeren zijn duurzaam en kennen een lange levensduur, ook dankzij een goede behandeling die ze meekrijgen.

Als een kurkvloer zware objecten moet dragen, dan zal deze na het verwijderen van dit object opnieuw herstellen in oorspronkelijke vorm. Dit komt doordat kurk zeer rekbaar is. Omdat het kurk (in tegelvorm) wordt verlijmd op de ondergrond, zijn ze heel stabiel. Doordat kurk bestand is tegen water, is het mogelijk om een kurkvloer te leggen in de badkamer, maar ook andere ruimtes zoals een slaapkamer, kinderkamer, woonruimte, sauna, toilet, ... kan van een kurkvloer voorzien worden.

De nadelen.

Kurkvloeren kunnen na een tijdje beginnen verkleuren. De UV-stralen van het zonlicht kan dit proces nog versnellen. Een goede zonwering is misschien wel noodzakelijk. Afdrukken van zware voorwerpen zoals bijvoorbeeld van een tafel zijn mogelijks zichtbaar, want kurk is een vrij licht materiaal. De prijs van een goede kurkvloer van kwaliteit is toch opmerkelijk, maar er bestaan gelukkig ook tal van goedkope kurkvloeren. Deze zullen wel iets minder van kwaliteit zijn.

Het is absoluut nodig om kurk te plaatsen op een ondergrond die volledig egaal is. Dit is niet het geval bij stroken, omdat deze zwevend gelegd worden. Het beste kan je de kurkvloer nog voorzien van een aantal lagen extra vernis, zeker als deze in druk gebruikte ruimtes zoals in de keuken wordt geplaatst. Dit is echter wel afhankelijk van het type kurk dat je kiest.

Meer informatie over kurkvloeren kan je terugvinden in onderstaande artikelen.