Kurkvloer onderhouden en verwijderen

Tips om je kurkvloer te onderhouden of verwijderen.

vloerbekleding-vloerbedekking

Kurkvloeren onderhouden.


Kurkvloer onderhoudenEen kurkvloer kan je onderhouden door deze regelmatig te stofzuigen, af en toe met een goede vloerzeep te poetsen en regelmatig een beschermer aan te brengen om de toplaag te beschermen.
Opgelet: Niet zomaar eender welk onderhoudsproduct gebruiken, want deze kunnen het vernis soms aantasten.

Kurkvloer verwijderen.

Je hebt nog een oude kurkvloer en wilt die verwijderen om een nieuwe vloerbedekking te leggen? Er zijn verschillende methodes om een kurkvloer te verwijderen, de ene al arbeidsintensiever dan de andere:

Als je weet dat de kurkvloer werd gelijmd met een lijm op waterbasis (meestal te herkennen aan de bruine kleur), dan kan je hiervoor een behangstomer gebruiken zodat het kurk loslaat. Dit kan je dan vervolgens afsteken.

Een vloerscrubber is een andere optie, deze schraapt als het ware het kurk van de vloer, al lukt het zeker ook met een tapijtstripper die je kan huren. Een tapijtstripper is een machine met een groot mes aan de voorkant van ongeveer 25 centimeter breedte, dat een groot aantal keren per minuut naar voren beweegt.

Je kan ook met een ijzeren staaf, plamuurmes of koevoet het kurk verwijderen, maar dit zal dan ook wel langer duren. Vergeet niet dat je nadien ook nog de resterende lijmresten zal moeten opkuisen. Dit kan dan meestal met een speciaal product dat bij elke doe-het-zelf zaak te verkrijgen is.

Meer informatie over kurkvloeren kan je terugvinden in onderstaande artikelen.