Gietvloeren

Wat is een gietvloer?

vloerbekleding-vloerbedekking

Wat is een gietvloer?


Gietvloeren kennen hun ontstaan in industriële gebouwen en worden vandaag de dag ook nog toegepast in magazijnen en grote garages, maar intussen ook in kantoren en privé woningen.

Een gietvloer is een afwerkvloer die bovenop een dragende vloer wordt gegoten. Gietvloeren kunnen opgebouwd zijn uit polyurethaan (PU) of epoxy. In de industrie worden vooral epoxy-gietvloeren toegepast vanwege de resistentie tegen allerlei zuren en omwille van hygiëne.

De PU-gietvloer wordt het meest in woonhuizen toegepast, maar ook in kantoorgebouwen of showrooms. Een PU-gietvloer is elastisch en verend en in nagenoeg alle RAL-kleuren leverbaar.

Bron en meer info: wikipedia

Soorten gietvloeren

Er zijn veel vloersoorten die onder de noemer van ‘gietvloeren’ gerekend worden, waardoor het niet altijd even gemakkelijk is om de juiste informatie te vinden. Een gietvloer kan immers komen in verschillende uitvoeringen. Wat kunststof gietvloeren betreft kan een onderscheid worden gemaakt tussen drie soorten:

  • Epoxy gietvloeren
  • Polyurethaan gietvloeren (= PU gietvloeren)
  • Gietvloeren met een betonlook

gietvloerEpoxyvloeren zien er nagenoeg hetzelfde uit als polyurethaan gietvloeren, maar ze verschillen wel degelijk in eigenschappen. We gaan hier later dieper op in.

Daarnaast zijn er nog tal van andere alternatieven op een kunststof gietvloer. Dit gaat dan meer over cementgebonden gietvloeren zoals mortelvloeren, steentapijten en marmertapijten. Ook troffelvloeren worden meestal binnen deze categorie gerekend.

Egaline, woonbeton, gietmortel, betonvloeren zijn ‘gietvloeren met een cementgebonden basis’. Het zijn harde vloeren die de werking van de ondergrond moeilijk kunnen opvangen.
Over steentapijten en marmertapijten kan je hier meer informatie terugvinden. Het zijn ook naadloze vloeren, maar die opgebouwd zijn met een mengsel van kleine steentjes (of marmer) en epoxyharsen.

Lees meer over gietvloeren: