Gietvloer versus … betonvloer

Gietvloer of betonvloer? Bekijk de verschillen.

vloerbekleding-vloerbedekking

Gietvloer versus betonvloer


Een gietvloer is niet hetzelfde als een betonvloer. Ze verschillen in vele eigenschappen. Om verwarring te voorkomen overlopen we beide vloersoorten eens kort.

Het klopt dat gietvloeren er uit kunnen zien als een betonvloer: het enige kenmerk dat overeenstemt, is dan ook het uitzicht namelijk de industriële look.

Gietvloeren worden gemaakt op basis van epoxy of polyurethaan. Deze worden aangelegd in diverse lagen en zijn ongeveer 3 millimeter dik. Hieruit volgt ook dat het gewicht veel lager is en dat deze bijna even dragend is als een gepolierde betonvloer van 10 centimeter.

Een gietvloer zal ook warmer aanvoelen dan beton, zeker als je kiest voor een PU gietvloer (=polyurethaan gietvloer). Ook in prijs zal er een verschil zijn tussen beide vloeren. Een gietvloer zal in de meeste gevallen duurder uitkomen dan een betonvloer.
Vloerverwarming combineren met een betonvloer is mogelijk, net zoals dat kan bij een PU gietvloer. In combinatie met een epoxyvloer wordt dit in principe niet aangeraden.

Qua onderhoud zal je weinig verschillen merken, beide vloeren zijn relatief makkelijk te onderhouden, maar het voordeel van een gietvloer is dat deze geen stofvorming veroorzaakt dat bij een betonvloer wel het geval is. Een gietvloer is ook waterdicht waardoor morsen van een drankje ook geen ramp is omdat deze niet in de vloer kan trekken.

Welke verschillen zijn er nog? Het zijn beide harde vloersoorten, maar beton zal toch harder zijn dan een PU gietvloer. Dit betekend dan ook dat een betonvloer heel gevoelig is voor scheuren of barsten. Een betonvloer zal ook gevoeliger zijn tegen krassen. Krassen kan je niet vermijden, zelfs niet bij gietvloeren. Als je kiest voor een gietvloer, dan moet je dit doen omwille van het strakke karakter van de vloer.

Lees meer over gietvloeren: