Bamboevloer onderhouden

Bamboevloer als vloerbekleding: hoe onderhouden?

vloerbekleding-vloerbedekking

Bamboevloer onderhouden.


Wie een mooie bamboevloer heeft of wilt aanschaffen, wil natuurlijk dat deze vloer zo lang als mogelijk meegaat. Een bamboevloer onderhouden gebeurd bij voorkeur zonder het gebruik van chemische schoonmaakmiddelen. Het onderhoud en verwijderen van vlekken gebeurd nog het best met een droge of licht vochtige doek. Courante schoonmaakmiddelen zullen normaal geen problemen geven. Wie huisdieren heeft moet hier wel rekening mee houden: de nagels van uw hond of kat kunnen het oppervlakte van je bamboevloer beschadigen. Bamboe kan ook verkleuren als deze veel in contact komt met zonlicht. Zoals veel houtsoorten zal de bamboevloer voorbehandeld zijn met een olie voor bijkomende bescherming en je zal er moeten aan denken om de vloer periodiek te oliën.
Ben je uiteindelijk niet meer tevreden over de staat van de toplaag van uw bamboevloer? Dan kan je deze toplaag laten vernieuwen.

Verniste bamboevloeren vergen in principe weinig onderhoud. Een vochtige dweil en natuurlijk schoonmaakmiddel volstaan in de dagelijkse schoonmaak. Krassen zullen op een vernisvloer minder snel voorkomen dan bij een geoliede vloer, maar ze zullen ook moeilijker weg te werken zijn eens ze voorkomen. Het voordeel van een bamboevloer dat afgewerkt is met olie, is dat je snel even kan bijwerken. Bij vernissen zal je verplicht zijn om eerst de bamboevloer opnieuw te schreun om krassen en beschadigingen weg te werken. Pas nadien zal je opnieuw een vernislaag kunnen aanbrengen. Meestal wordt aangeraden om geverniste bamboevloeren om de 5-8 jaar opnieuw van een nieuwe laag vernis te voorzien (inclusief schuurbeurt), terwijl dit bij oliën om de 2-3 jaar dient te gebeuren.

Meer informatie over bamboevloeren kan je terugvinden in onderstaande artikelen.