Vloerverwarming werking

Waarom zou je kiezen voor vloerverwarming?

vloerbekleding-vloerbedekking

Werking van vloerverwarming.


vloerverwarmingIn tegenstelling tot de installatie van vloerverwarming, is het basisprincipe van vloerverwarming eenvoudig uit te leggen.

Inhoud van het artikel:

Uitleg werking vloerverwarming.

Het basisprincipe van vloerverwarming is in feite heel simpel. In de betonnen laag onder uw vloer worden speciale sleuven aangelegd waar leidingen doorheen lopen. Het totale leidingsysteem beslaat de gehele oppervlakte van uw vloer en vormt een geordend raster. Wanneer u de vloerverwarming inschakelt, wordt er net zoals bij normale verwarming warm water door de leidingen gespoeld.

De koude vloer absorbeert de warmte van de warme leidingen en geeft de opgenomen warmte vervolgens af aan de lucht. Wanneer het leidingsysteem in de vloer groot genoeg is, kan vloerverwarming de volledige centrale verwarming vervangen. De geleidingscapaciteiten van de vloer (oftewel, de mate waarin de vloer uw huis verwarmt) hangt af van onder andere de luchttemperatuur, het materiaal van de vloer, de luchtdikte en vanzelfsprekend de opwarmingskracht van de vloerverwarming.

Vloerverwarming heeft een zelfregelend effect, het verschil tussen de ruimtetemperatuur en de vloertemperatuur zorgt voor warmteafgifte.

Waarom kiezen voor vloerverwarming?

vloerverwarmingHet eerste wat u zich afvraagt over vloerverwarming is vanzelfsprekend wat u eraan heeft. Dat de vloer warm wordt, had u vast al door, maar wist u dat vloerverwarming lang niet zo warm hoeft te worden als radiatorverwarming?

Doordat de warmte regelmatiger wordt verspreid, hoeft u minder te stoken. Een radiator geeft de warmte vanuit een zeer specifieke hoek in uw kamer af, waardoor een deel van de lucht in de kamer warm wordt en een ander deel koud blijft. Bij vloerverwarming is daarvan geen sprake. De lucht is amper gelaagd; de temperatuur van de lucht rondom uw enkels is nagenoeg van dezelfde hoogte als de lucht bij het plafond.

Door die temperatuurconsistentie vinden mensen met vloerverwarming in hun huis de lucht binnenshuis heel aangenaam.

Vloerverwarming in beeld zien?

Bekijk dan volgende reportage van ‘per vierkante meter’:

Meer over vloerverwarming: